Nie da się ukryć, że panele podłogowe mają naprawdę bardzo duży wpływ na sam charakter mieszkania. Na rynku znajdziemy panele o specjalnych wzorach do kuchni, modele do podłogowego ogrzewania, drewniane czy też winylowe. Wszystkie się różnią nie tylko samą trwałością, ale także wyglądem. Oczywiście różnią się od siebie także ceną. A jak wybrać najlepsze? Na pewno chcielibyśmy się tego dowiedzieć.
Panele podłogowe są zakupem na lata. Jest wiele modeli niesamowicie wytrzymałych, odpornych na zarysowania, plam oraz także na uszkodzenia. Dlatego też przed zakupem zwrócić warto uwagę na kilka właściwości podłogowych paneli, które mają naprawdę spory wpływ na ich jakość oraz także sam komfort użytkowania. A dlaczego? Otóż – im jest większa grubość paneli podłogowych, tym są one o wiele bardziej stabilne oraz także odporne na uszkodzenia. Najlepiej jest wybrać panele podłogowe, które posiadają wysoką klasę ścieralności. Zaczynają się one od AC3 do AC5. Świadczy o ich odporności oraz jakości, dlatego też powinna ona być kryterium głównym wyboru. Informacje o samej klasie danych paneli podłogowych znaleźć można oczywiście na opakowaniu.
Bardzo popularne ostatnimi czasy stało się montowanie podłogowych panele w kuchni. Wiele osób ma co do tego pewne wątpliwości. Najczęściej osoby te obawiają się uszkodzeń oraz wilgoci, o które w kuchni jest bardzo łatwo. W takim właśnie razie, czy panele podłogowe akurat w kuchni są dobrym pomysłem? Z jednej strony na pewno mają rację sceptycy, którzy mają swoje obawy i wolą wybrać płytki. Jedna producenci paneli podłogowych wyszli tutaj wymaganiom na przeciw i stworzyli podłogowe panele o wilgotności podwyższonej. Dzięki temu bez żadnego problemu możemy je zamontować także w samej kuchni. Do pomieszczeń takich właśnie jak kuchnia warto wybrać najbardziej trwałe panele. Muszą to być panele dużo wyższej jakości. Nie warto na tym zakupie oszczędzać. Przypomnijmy sobie o tym, że ma to być zakup na długie, długie lata.